Зльот юних натуралістів „Юннат – це на все життя”, присвяченого 90-річчю юннатівського руху в Україні

Позашкільна екологічна освіта і виховання України, яка є на сучасному етапі найважливішою складовою освітньої системи української держави, відзначає у 2015 році важливу ювілейну дату – 90-річчя юннатівського руху.


Екологічне позашкілля Дніпропетровщини входить в цю знаменну дату з вагомими показниками і досягненнями, найбільшим з яких є збереження мережі позашкільних еколого-натуралістичних закладів, яка за даними Міністерства освіти і науки України є сьогодні найбільшою серед інших областей. Вона складається з 15 профільних навчальних закладів та 1 еколого-натуралістичного відділу при комплексному позашкільному закладі освіти.


До 90-річчя юннатівського руху МОН України, Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді 157 працівників органів управління освіти, наукових співробітників вищих навчальних закладів, педагогів загальноосвітніх та позашкільних еколого-натуралістичних закладів освіти були нагороджені відомчими заохочувальними відзнаками та грамотами за вагомий внесок у розбудову системи позашкільної екологічної освіти і виховання в Дніпропетровській області, високий професіоналізм, сумлінну працю і творчий підхід у справі виховання інтелектуального потенціалу юних природознавців.
До ювілейної юннатівської дати 9 педагогів позашкільних еколого-натуралістичних закладів нагороджені також почесними відзнаками облради.


Всі ці педагогічні нагороди були урочисто вручені на обласному Зльоті юних натуралістів „Юннат – це на все життя”, який проводиться щорічно з метою розвитку творчих здібностей учнів, створення умов для самовдосконалення та творчої реалізації особистості, вивчення, узагальнення та розповсюдження передового педагогічного досвіду в галузі екологічної освіти і виховання, підвищення виховного потенціалу освітніх закладів, використання творчих педагогічних здобутків, інноваційних технологій у навчально-виховній та методичній діяльності еколого-натуралістичних позашкільних закладів.


У 2015 році обласний Зліт юних натуралістів присвячується 90-річниці юннатівського руху в Україні.


На Зліт були запрошені також ветерани, які багато років життя присвятили самовідданій праці на ниві екологічного позашкілля. Вони були нагороджені грамотами департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації за вагомий внесок у розбудову системи позашкільної екологічної освіти і виховання в регіоні.


Під час заходу комунальний заклад освіти „Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” представив тематичну виставку „Юннатівському руху Дніпропетровщини – 90” з презентацією матеріалів з історії розвитку юннатівського руху в регіоні від часів створення та розбудови мережі позашкільних еколого-натуралістичних навчальних закладів до сучасних творчих надбань і здобутків.
Важливою формою роботи педагогічного та юннатівського активу області в галузі екології, біології, дослідництва є участь у трудових, екологічних та природоохоронних акціях, проектах, конкурсах, програмах, що дозволяє дітям і молоді краще пізнавати природу рідного краю, проводити детальні дослідження цікавих природних об’єктів Придніпров’я, змістовну науково-дослідницьку роботу, спостерігати за змінами, які відбуваються в навколишньому середовищі під впливом людини, та виконувати конкретні практичні дії по збереженню, оздоровленню та відновленню довкілля.


Підсумком такої діяльності є участь юннатів області в масових еколого-натуралістичних заходах, зокрема в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу „Мій рідний край – моя земля”, який традиційно проводиться за напрямами:
- „Практична природоохоронна робота та екологія”;
- „Квітникарство та озеленення”;
- „Експериментальна робота з біології, продуктивна праця та дослідницька робота в галузі сільського та лісового господарства”.


Учасниками конкурсу є вихованці позашкільних профільних закладів освіти області, учні загальноосвітніх навчальних закладів, переможці масових еколого-натуралістичних заходів районного та міського рівнів.


На обласному Зльоті юних натуралістів „Юннат – це на все життя” були нагороджені грамотами департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, цінними подарунками 45 переможців обласного етапу Всеукраїнського конкурсу „Мій рідний край, моя земля”, активні учасники заходу – грамотами обласного еколого-натуралістичного центру дітей та учнівської молоді.


Також на Зльоті було нагороджено 14 переможців обласного щорічного конкурсу „Лелека”, що проводився спільно з Публічним акціонерним товариством „ДТЕК ДНІПРООБЛЕНЕРГО”, який забезпечив призовий фонд.


20 учасників конкурсу „Лелека” були нагороджені заохочувальними призами від департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації.


Переможці обласного зльоту юних натуралістів формують екологічний актив області та протягом року матимуть можливість представляти Дніпропетровську область на Всеукраїнських та Міжнародних масових заходах еколого-натуралістичних заходах, можуть залучатися в якості заохочення до участі в польових, науково-просвітницьких практиках, комплексних еколого - краєзнавчих експедиціях, екскурсіях, які організуються і проводяться обласним еколого-натуралістичним центром дітей та учнівської молоді.

Інформація взята з сайту http://dneprunnat.dp.ua/

Участь працівників ЕНЦ у ювілейному зльоті «Юннат – це на все життя», присвячений 90-річчю юннатівського руху в Україні. До ювілейного свята ЕНЦ підготував інформацію про історію юннатівського руху в м. Марганець, виготовив два банери: Історія міського еколого-натуралістичного центру, починаючи з 1980 року та фото колаж 1980-2015 р.р. У заході взяли участь 7 педагогічних працівників:

· Четверикова Олена Миколаївна, директор ЕНЦ;

· Зимненко Поліна Федорівна, методист;

· Гапотченко Вікторія Іванівна, заввідділом екології та біології;

· Луцук Володимир Миколайович, керівник гуртка;

· Коробка Юлія Сергіївна, керівник гуртка;

· Кузьміна Яна Павлівна, керівник гуртка;

· Малишко Олександр Володимирович, керівник гуртка

та переможці обласного заочного етапу Всеукраїнського конкурсу „Мій рідний край, моя земля» вихованці ЕНЦ:

· Шевченко Валерія, 10 кл., ЗОШ №11;

· Білаш Нікіта, 10 кл., ЗОШ №11;

· Шиліна Юлія, 7 кл., ЗОШ №11;

· Веремеєнко Юлія, 9 кл. ЗОШ №3,

· Кузьмін Ярослав, 6 кл., ЗОШ №9,

· Ковалік Світлана, 11 кл., Марганецька гімназія

Кiлькiсть переглядiв: 609

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.