Повернутися до звичайного режиму

Дистанційні тестові завдання по темі "Травлення. Обмін речовин"

Травна система. Обмін речовин.

1. Вкажіть, які речовини є основним джерелом енергії для організму:
а) білки; г) вітаміни;

б)нуклеїнові кислоти; д) вуглеводи. в)жири;

2. Назвіть речовини, при розщепленні 1 г яких виділяється найбільше енергії:

а) білки; г) вітаміни;

б)нуклеїнові кислоти; д) вуглеводи. в)жири;

3.З'ясуйте, на які речовини діють протеази:
' а) білки; в) вуглеводи; б) жири; г) нуклеїнові кислоти.

4. Вкажіть, які речовини розщеплюються амілазою:

а) білки; в) вуглеводи; б)жири; г) нуклеїнові кислоти.

5. Визначте, де відбуваються початкові етапи розщеплення вуглеводів:

а) у ротовій порожнині; г) у тонкому кишечнику;

б)у шлунку; д) у товстому кишечнику. в)у стравоході;

6. Вкажіть, де починається перетравлення білків:

а) у ротовій порожнині; г) у дванадцятипалій кишці;

б) у стравоході; д) у товстому кишечнику, в) у шлунку;

7. Вкажіть, чим зовні покрита коронка зуба:

а) дентином; в) емаллю; б)цементом; г) пульпою.

8. Вкажіть, яку реакцію має слина людини:

а) кислу; г) слабколужну;

б)слабкокислу; д) лужну. в) нейтральну;

9.З'ясуйте, де розміщується слиновидільний центр:
а) у спинному мозку; г) у проміжному мозку;

б)у довгастому мозку; д) у кінцевому мозку. в) у середньому мозку;

10.Вкажіть, у якому середовищі активні ферменти шлункового соку:

а) кислому; г) слабколужному;

б)слабкокислому; д) лужному. в)нейтральному;

11.З'ясуйте, яка реакція середовища у тонкому кишечнику:

а) кисла; г) слабколужна; б)слабкокисла; д) лужна. в) нейтральна;

12.Визначте роль жовчного міхура:

а)у ньому продукується міхурова жовч;

б)він накопичує жовч в разі відсутності травлення;

в)він здійснює первинне перетравлення жирів;

г) у ньому знешкоджуються шкідливі продукти гниття і бродіння.

13.Вкажіть, яка із травних залоз найбільша:

а) печінка; г) під'язикова залоза;

б)підшлункова залоза; д) шлункова головна залоза;

в)привушна залоза; е) шлункова додаткова залоза.

14.Оберіть відділ товстого кишечника, відростком якого є апендикс:

а) сліпа кишка; г) пряма кишка;

б)висхідна кишка; д) низхідна кишка.в) ободова кишка;

15.Зазначте, які органи належать до органів травлення:

а) печінка; д) гортань; б) нирки; е) стравохід;

в) селезінка; є) слинні залози. г) шлунок;

16.З'ясуйте, з яких відділів складається тонкий кишечник:

а) дванадцятипала кишка; г) порожня кишка; б)обвідна кишка; д) сліпа кишка;

в)висхідна кишка; е) клубова кишка.

17.Зазначте, які ферменти розщеплюють білки у тонкому кишечнику:

а) трипсин; г) хімотрипсин; б)хімозин; д) лактаза. в)пепсин;

18.Оберіть функції, які виконує печінка в організмі людини:

а) продукує жовч; б)знешкоджує токсичні речовини;

в) синтезує білки організму; г) є місцем депонування вуглеводів;

д)бере участь в обміні вітамінів та холестерину;

е) впродовж ембріонального розвитку є кровотворним органом;
є) регулює вміст гормону тироксину в крові.

19.Знайдіть відповідність:

Хвороба Нестача вітаміну
А)Рахіт 1) А
Б)Параліч роботи нервової системи,бері-бері 2) В1
В)Куряча сліпота 3) В12
Г)Цинга 4) D
Д)Недокрів’я 5) С

Відповіді:

1) 2) 3) 4) 5)

20.У воді не розчиняються вітаміни: а)В1; б) D, в)В12; г)С, д) А.

21.Установіть правильну послідовність процесів травлення:

А)остаточне розщеплення органічних речовин;

Б) часткове розщеплення вуглеводів;

В)початок розщеплення білків;

Г) всмоктування продуктів розщеплення;

Д)всмоктування води;

Е) формування калових мас;

Є)виведення неперетравлених залишків.

Відповіді:

1 2 3 4 5 6 7

22.Установіть відповідність між речовинами та місцями їх утворення в організмі.

1. Амілаза 2. Пепсин 3. Жовч 4. Трипсин А) 12-пала кишка, Б) Шлунок, В) Рот, слинні залози, Г) Печінка, Д) Товстий кишечник

23. Який склад та яке значення в клітинах 3-ох груп органічних речовин, названих у 1 колонці. Установіть логічну послідовність.

1.Білки 4.Глюкоза 7.Джерело енергії
2.Вуглеводи 5.Гліцерин, жирні кислоти 8.Будівельний матеріал
3.Жири 6.Амінокислоти 9.Відкладання в запас.
10.Каталізатори біопроцесів.
Кiлькiсть переглядiв: 1603

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.