Прилетіли вухаті сови.

Вухата сова.

11 березня на територію НВК №8 прилетіли вухаті сови. Юннатів гуртка "Екологія для молодших школярів", під керівництвом Панченко С.В., дуже зацікавили пернаті гості. Вони познайомимлися з біологією цих птахів і деякий час за ними спостерігали.

„Вушка" цієї сови - це лише пучки пір'я, що ніяк не зв'язані зі справжніми слуховими отворами, які насправді розташовані з боків голови птаха. Вухата сова полює головним чином на різного роду гризунів - полівок, землерийок і щурів, а також на маленьких птахів - в'юркових та горобців. Іноді їй попадається більша здобич, наприклад сойки і зайці. Вухата сова зустрічається у хвойних, рідше у змішаних лісах, іноді вона гніздується на болотах і вересових полях. Вухаті сови не будують гнізд, віддаючи перевагу житлу, що його полишили господарі - ворони, сороки або білки. Птахи лише трохи змінюють „інтер'єр" гнізда. Іноді вухаті сови гніздуються на відкритій місцевості, у заростях вересу, відкладаючи яйця просто на землі. Самець не бере участі в насиджуванні, однак він приносить корм самці, яка сидить на яйцях, а згодом - і пташенятам.
У голодні роки виживають тільки старші, тобто найсильніші пташенята. Вдень вухату сову можна побачити тільки у виняткових випадках, оскільки завдяки кольору маскувального забарвлення її неможливо відрізнити від оточення. Сова, що непорушно сидить на дереві, схожа на уламок сухої гілки. Навіть при наближенні людини вона не злітає. Зате вночі птах є дуже рухливим, діяльним та енергійним. Діяльність вухатої сови полягає у полюванні на гризунів.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Вухата сова може повертати шию на 270°.
Кут огляду кожного ока сови дорівнює 160 градусам.
Під час зимових холодів вухаті сови збираються в одному місці та сплять, притиснувшись одна до одної.
Побачивши вухату сову вдень, маленькі пташки збираються у зграю і проганяють хижака - в цю пору доби сова абсолютно безпорадна.
Очі сов відзначаються тим, що є нерухомими: сова не може їх скосити.

Не відома причина, з якої вухаті сови наблизились до людей. Проте наш обов'язок їм допомогти, а не знищити.

Маленьких юннатів так вразили "пернаті гості", що вони влаштували в ЕНЦ виставку малюнків, присвячену вухатим совам. /Files/images/SAM_1186.JPG/Files/images/SAM_1212.JPG/Files/images/SAM_1197.JPG/Files/images/SAM_1188.JPG

/Files/images/SAM_1178.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 856

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.